Dutch Oven

Bålkjele i støpejern

  Dutch Oven

  Bålkjele i støpejern

  Gryta er laget i støpejern, fungerer som en ovn og tross den høye vekten er den alle tiders til bålmat. Lag en gryterett og bli overbevist. Eller prøv med lammelår, kylling, boller eller hva med en fersk blåbærsterte! I USA er det egne konkurranser om å lage den beste maten i en Dutch Oven. Leveres med lokk. Grytene er litt mindre enn oppgitt litermål.

  Lagerstatus: På lager

  kr 299,00

  * Påkrevde felt

  Detaljer

  24 liter veier 24 kg, er 50 cm i diameter og 24 cm høy.

  Kurshefte i bruk av Dutch Oven finner du her.

  Vedlikehold:

  Ikke under noen omstendighet skal du bruke såpe til å rengjøre grytene, dette vil sette smak og ødelegge maten senere i lang tid.

  Rengjør grytene så fort du kan etter servering, ikke vent til neste dag. Når du har en godt vedlikeholdt gryte, er det lett og gjøre den ren – du tar bare ei fuktig fille og tørker ut av gryta. Hvis det er smuss som har brent seg fast, kan du bruke en skrape av metall, silikon eller tre, til å skrape ut restene.

  Når det er rent, tar du tørkepapir og 1 ss matolje og tørker over gryta, det samme gjøres med lokket. Ikke bruk margarin eller smør, men matolje uten smak som tåler varme f.eks. rapsolje og maisolje.

  Ikke "kok ut" av gryta som rengjøringmetode, dette vil medføre ny innbrenning av olje og ekstra arbeid.

  Du kan forøvrig helle 3–5 cm med vann i gryta og varme opp vannet til god lunk, ta 30 cm med aluminiums folie og krølle det samme til en ball. Ta og skrubb gryta med aluminiumfolien mens vannet er i gryta, dette vil ikke ødelegge gryta ei heller fjerne oljelaget som er kokt inn i jernet.

  Hvis du ikke synes gryta er ren etter én runde, så gjentar du prosessen en gang til. Når gryta er ren nok så skyller du med varmt vann eller varmer litt i gryta. Nå oljer du gryta og lokket med 1 ss matolje, som tåler varme.

  Lagre grytene med ett ark tørkepapir inni, med lokket på. Dette hindrer innvendig rust fordi papiret trekker til seg fuktighet.

  Oljebehandling:

  Når du kjøper grytene, så pass på at de er ferdig oljebehandlet eller seasened som det heter på engelsk, da kan du begynne å bruke grytene med en gang. Hvis ikke så må du oljebehandle dem selv. Det er mange metoder å velge i:
  • Skyll gryta med kokende vann, tørk ut med papir. Varm gryta i steikeovnen til 100 C, for og være sikker på at gryta er tørr.
  • Når gryta er kald nok til å håndteres, så smører du inn med ett tynt lag nøytral olje. Du ser at oljen trekker inn i gryta. Varm opp gryta til 225 C i stekeovnen og la stå i 15 minutter, du ser farven blir mørkere.
  • Ta ut av stekeovnen, når gryta igjen er håndterbar, så smører du ett tynt lag til med olje over hele gryta. Varm opp gryta igjen til 225 C i ovnen, la stå i 15 minutter. Du ser farven blir enda mørkere, ta ut gryta og vent til du kan ta i den.
  • Smør på olje for siste gang og varm opp til 225 C og la stå i ovnen i 15 minutter. Ta ut av ovnen og la kjøle ned. Du har nå en oljebehandlet gryte som ingenting sitter fast i, husk å behandle lokket også.

  Tekst fra Dutch Oven Norge.

  Produktomtaler

  Skriv din egen omtale